Empeldonkse Pronkzittingen 2020

Empeldonkse Pronkzittingen 2020
16/02/2020 CV de Uilen

De Empeldonkse Pronkzittingen zitten er weer op en de 46e editie zal de boeken in gaan als een topavond waarbij het Empeldonkse publiek werd getrakteerd op een avond vol zang, dans en cabaret. Het was genieten geblazen van begin tot het eind. Vijf avonden een uitverkocht Uilencapitool en mag je dan zeggen dat de Empeldonkse zittingen op eenzame hoogte staan in de Regio? Ja, dat mag. Alle superlatieven schieten te kort voor wat er door 119 artiesten op de planken werd gebracht. Ieder jaar denk je dat het niet meer beter kan en toch doet het Empeldonkse talent er weer en schepje boven op. Het was in één woord geweldig en “Da was ok”. 

 

Opening over een andere boeg

Het spits werd dit jaar afgebeten door een mix van Souplesse en 3xNiks geheel in het thema waterwereld. De combinatie van dans, geweldige muziek en de humor van 3xNiks bleek een ideale mix. Thé en Han Doek waren met hun onderzeeër afgedaald naar de bodem van de zee om zeemeerman Marcel te bevrijden van zijn staart. De act was weer doorspekt van originele woordgrappen en dat in combinatie met perfect uitgevoerde dans van souplesse. Een schot in de roos was en de zaal werd direct op scherp gezet.

 

De Ton

Empeldonk is trots op het feit dat de pronkzittingen nagenoeg louter worden gevuld met artiesten van eigen bodem. Maar als ze nou echt héél goed zijn willen we wel eens een buitendorpse tonprater op het podium verwelkomen. Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch kroop in de huid van vrijgezel Janus den Dekker en maakte de verwachtingen meer dan waar. Janus was op zoek naar een struise vrouw om lekker mee te vogelen maar had niet verwacht dat er zovelen zouden afkomen op zijn contactadvertentie. Het werd een hilarische act en Janus werd door het Empeldonkse publiek in de harten gesloten.

Marco van Leuken betrad de ton dit jaar als de burgemeester van Empeldonk. Met “Ich bin ein Empeldonker” , en “da is ok”. Marco is een vaste waarde op de Empeldonkse zitting en ieder jaar weet hij het publiek in te pakken met weer een ander typetje en krijgt hij als meester van de timing het publiek steevast op zijn hand. Dat kan dan ook bijna niet anders als je als burgemeester de tweelingbroer van Jan Sleegers lijkt. Handig ingespeeld op de actualiteit, ad rem richting de zaal resulteerde weer in een fantastische act waar ouderwets gelachen kon worden.

 

Empeldonk bedankt

Empeldonk bedankte dit jaar Willy van Geffen met rozen voor zijn inzet voor de Empeldonkse samenleving. Een man met het hart op de juiste plaats die zich vooral inzet voor het geluk van anderen. De rozen zijn hem van harte gegund en Willy was er zichtbaar mee vereerd. Het lied werd op fantastische wijze gezongen door Nikkie Munsters en begeleid door Sonja van Boxtel op piano en uiteraard de Durdauwers. De tekst werd geschreven door Vincent Leesberg.

 

Les Grisettes

Sinds jaar en dag staan Les Grisettes in Erp al bekend om het ongekende niveau dat ze op de planken brengen. Als vast onderdeel worden natuurlijk de gardedansen gebracht maar ieder jaar kijkt het publiek weer uit naar de showdans. De editie van dit jaar mocht er weer zijn en met hun “Laboratory Dance” maakten zij alle verwachtingen waar.  Geweldige kleding, een flitsende lichtshow en aanstekelijke muziek zijn steevast het recept voor succes. Van de aller kleinsten tot de ervaren dames, alles is perfect uitgevoerd en geweldig om te zien hoe de meiden er voor elkaar staan en plezier uitstralen op het podium. Een club waar we geweldig trots op mogen zijn.

 

Vet en Koel

De slagwerkgroep van OBK vierde onlangs haar 60 jarig bestaan. Wij wilde ze dan ook ontzettend graag op de pronkzitting hebben en zijn enorm blij dat ze daar gehoor aan hebben willen geven. Ze hebben niet zoveel nodig, geef ze een paar bezems, wat vuilnisbakken en een paar oude tonnen en ze toveren overal muziek uit. Dit jaar stond de act in het teken van de bouwvakkers en het publiek kon genieten van een weergaloos optreden dat boeide van begin tot eind. Dat ze niet alleen muziek kunnen maken maar ook humor hebben demonstreerde Joep van Dijk, die handig op inspeelde op het publiek. Maar ja, “onder een appelboom vallen dan ook geen peren” zei een trotse vader.

 

Cabaret

Als het gaat om cabaret lijkt het wel of de vijver met empeldonks talent nooit leeg is. Ook dit jaar mochten we maar liefst  drie cabaret acts op het podium verwelkomen en dan tellen we de opening nog niets eens mee.

 

Skerrup

Als eerste werd het podium vrij gemaakt voor cabaret Skerrup. Kristel en Saskia hebben inmiddels hun sporen ruimschoots verdiend en dit jaar kropen ze in de huid van twee volledig nieuwe typetjes. Kristel kwam als oude dame, die nog zeker niet was uitgeblust,  haar zorgrobot ophalen terwijl Saskia juist terug kwam van “Married at first sight”. Voeg daar Roy Cuppen en Erwin de Groot aan toe en dan weet je dat het lachen wordt. “Skerrupe” grappen en een flinke dosis zelfspot waren de ingrediënten voor een zeer geslaagde act. Ze sloten af met meezinger “trouw niet voor je veertig bent” en daarmee kregen ze vijf avonden het publiek van de stoelen.

 

Teenbeat

De film Teenbeat van cineast Antoon Kerkhof is inmiddels een groot succes ver buiten de Empeldonkse grenzen. Ruud en Peter kropen voor deze gelegenheid nog een keer in de huid van Tonnie en Hans en namen het publiek mee terug naar “The making of Teenbeat”. Wanneer je deze twee heren op een podium zet weet je dat je goeie muziek krijgt, scherpe teksten en een flinke dosis humor. En dat is wat het publiek kreeg. Heerlijke nummers van The Who, The Kinks, Them etc… en dat dan in combinatie met scherpzinnige en ludieke teksten. Podiumervaring is deze twee niet vreemd en ze weten dan ook perfect het publiek te bespelen.

 

Dansgarde 6

Ja, wat moeten je hier nog over zeggen. Tijdens de voorbereiding gaven ze aan dat ze 20 minuten waarschijnlijk niet gingen redden of iets langer ook goed was. Het werden er ruim 40 en iedere minuut was het waard. Als thema hadden ze gekozen voor film en musical en we zagen dan ook de Passion, Soldaat van Oranje, The godfather en We will Rock you voorbij komen. Alles zat er weer in, en iedere avond werd een bezoekende prins in hogere sferen gebracht. Jac kroop dit jaar en de huid van “De Heer” zelf en ook in deze rol wist hij moeiteloos de zaal in te pakken. Een hilarisch filmpje met in de hoofdrol Heinos van Kimmenados die de strijd was aangebonden tegen illegale handel in confetti en dan als kers op de taart de revival van Rockband Queen waarbij Toon Barten voor even Freddy Mercury liet herleven. Jac maakte nog even duidelijk dat Roy Verhagen niet zijn zoon was. Maar dat Roy en Jasper besmet zijn met het cabarettalent van de familie Barten is inmiddels wel heel duidelijk.

 

Na de act van Dansgarde 6 konden we ons langzaam gaan opmaken voor de finale, maar niet voordat Rolf, Joep en Ton alias “Wan Spul” nog een heerlijke medley ten gehore hadden gebracht. Het publiek op de banken zong toppers van weleer zoals take me home country roads, sweet Caroline en let it be luidkeels mee en daarmee een prachtige afsluiter van een geweldige avond. De After Party ging tot in de kleine uurtjes door met geweldige muziek van gelegenheids DJ Peer Verkuijlen.

 

De presentatie was in de vertrouwde handen van Maurice Deben en die deed dat zoals we van hem gewend zijn met passie en beleving. Als laatste de Durdauwers die de muzikale omlijsten voor hun rekening namen, de mensen van het licht, geluid en techniek, en al die vrijwilligers die het mogelijk maken dit geweldige evenement ieder jaar weer tot een succes te maken.

Beleef de pronkzittingen hier nog een keer.

Style Switcher

Layout options
Header options
NOTE: Naked header pages won't use the vertical header